Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΔΟΜΕΣ ΑΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ»

Συνεχίζουν τη δράση φιλόπτωχου ταμείου οι δυνάμεις τις πλειοψηφίας στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας. Το τελευταίο διάστημα συχνά πυκνά στέλνουν  ευχαριστήρια σε επιχειρήσεις δωρητές. Μάλιστα στις 20/3 συνδιοργάνωσαν ημερίδα για τον εθελοντισμό μαζί με το δήμο Χαλκιδέων στην οποία δόξασαν πλήθος από επιχειρηματίες, πολλοί απ’ τους οποίους μειώνουν μισθούς, απολύουν, δεν πληρώνουν, απαγορεύουν τη συνδικαλιστική δράση. 

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Ζύμη Ψαχνών, Λαλανίτης, Αγγελάκης, Κυλερτζής, Nuevo κ.α. Ιδιαίτερη σημασία έχει πως μέσα σ’ αυτούς που δέχονται ευχαριστίες είναι και το ιδιωτικό ΙΕΚ  Praxis, διαφημίζοντας έτσι ακόμα και την εμπορευματοποίηση της παιδείας.
 Για να καταπολεμήσουν δήθεν τη φτώχεια υλοποιούν προγράμματα της ΕΕ που η πολιτική της γεννά τη φτώχεια. Διαχειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του ΕΣΠΑ για να πετάξουν ένα ξεροκόμματο στους πιο απελπισμένους. Αντί να διεκδικούν μέτρα ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας καλλιεργούν τη λογική της ελεημοσύνης. Αντί να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις ελλείψεις στις δημόσιες υπηρεσίες,  καλούν το λαό που υποφέρει απ’ τους τσακισμένους μισθούς και την ανεργία, να δουλέψει από πάνω και εθελοντικά για να λύσει το πρόβλημα. Αντί να οργανώσουν τον αγώνα ώστε ο εργάτης να καταλάβει τη δύναμή του και να μάθει να παλεύει ο ίδιος για τα δικαιώματά του, του λένε να κάτσει σπίτι του να ψάχνει για σωτήρες και αν δεν έχει ούτε να φάει να κάτσει στην ουρά για συσσίτιο. Ευθυγραμμίζονται έτσι με την κυβερνητική γραμμή που θέλει το λαό να αρκείται στα ψίχουλα.
Ο ισχυρισμός ότι έστω κι έτσι κάποιες φτωχές οικογένειες ωφελούνται είναι υποκριτικός. Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα πρέπει το εργατικό κίνημα να αποδεχτεί αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τη φτώχεια, το κεφάλαιο και την ΕΕ. Με ένα ευνουχισμένο εργατικό κίνημα  οι απώλειες των εργαζομένων της νεολαίας και των ανέργων θα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερες από λίγα πιάτα φαΐ. Η ΕΕ και τα κράτη αξιοποιούν αυτές ακριβώς τις δραστηριότητες για να αποποιηθούν κάθε ευθύνη προστασίας των ανέργων, να μη δίνουν επιδόματα και άλλα μέτρα προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο άλλος συνδιοργανωτής, η πλειοψηφούσα παράταξη στο δήμο Χαλκιδέων απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΜΕ- που κατατέθηκαν με κινητοποίηση στο Δημοτικό Συμβούλιο- για πραγματική ανακούφιση των ανέργων, με ευθύνη του κράτους, αρνούμενοι να δώσουν έστω ένα γεύμα στα παιδιά στα σχολεία.
Το ίδιο το ζήτημα του εθελοντισμού είναι σοβαρό ανάλογα με τη βάση που το τοποθετεί ο καθένας. Την ώρα που υπάρχουν τεράστια κενά στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αντίστοιχα ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι ποιον εξυπηρετεί αυτός ο «εθελοντισμός» αν όχι τη διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Όπως ομολόγησε απροκάλυπτα ο ομιλητής  έτσι προάγεται η κοινωνική συνοχή, να μην υπάρχουν δηλαδή διαμαρτυρίες και αγώνες, η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία να μην εναντιώνονται στους εκμεταλλευτές τους. Ο στόχος είναι ένας λαός και μια νεολαία υποταγμένη που- αντί να παλεύει ενάντια σε αυτή την πολιτική- θα την υποστηρίζει  ενεργά. Σε όλη την ΕΕ χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να δουλεύουν για χρόνια «εθελοντικά» για να μπορέσουν έτσι να εξαγοράσουν ίσως μια μέρα μια κακοπληρωμένη θέση εργασίας.  Εθελοντές πρέπει να γίνουμε στον αγώνα ενάντια σ’ αυτή την πολιτική και όχι στην εφαρμογή της.
Καθήκον του εργατικού κινήματος αποτελεί το δυνάμωμα της ταξικής αλληλεγγύης με διεκδικητικό περιεχόμενο, και όχι η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός που βγάζει λάδι τους πραγματικούς υπαίτιους της φτώχειας του λαού. Καθήκον μας είναι να δώσουμε χέρι σε αυτόν που έχει άμεση ανάγκη για να σταθεί στα πόδια του και να πολεμήσει μαζί μας. Υπάρχει πλούσια πείρα και πανελλαδικά και στην Εύβοια. Έχουν συγκεντρωθεί χρήματα και τρόφιμα για απεργούς, γίνονται γλέντια για ανέργους, φροντιστήρια σε παιδιά ανέργων, μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, μαζεύτηκαν τετράδια για τα παιδιά της Παλαιστίνης. Έχουν γίνει παρεμβάσεις για διακοπές ρεύματος, για να εμποδιστούν κατασχέσεις, για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ακόμα περισσότερο έχουν ακυρωθεί δεκάδες απολύσεις, έχουν εμποδιστεί μειώσεις μισθών, έχουν πληρωθεί δεδουλευμένα.
Οι εργαζόμενοι της Εύβοιας πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κάνουν πέρα τις δυνάμεις του συμβιβασμού. Οι ταξικές δυνάμεις παλεύουν για να οργανωθούν όλοι στα συνδικάτα τους και να διεκδικήσουν την κάλυψη των αναγκών τους. Βάζουν πλαίσιο αιτημάτων που θέτει σαν άμεσο στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας και την αναπλήρωση των απωλειών των τελευταίων χρόνων με μέτρα όπως:
Προστασία από οφειλές κατασχέσεις, διακοπή ρεύματος και νερού
Επιδότηση όλων των ανέργων στο 80% του μισθού για όσο είναι άνεργοι
Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους
Παροχή ενός τουλάχιστον γεύματος σε όλα τα παιδιά στα σχολεία
Επαναφορά των μισθών και συμβάσεων στα προ μειώσεων επίπεδα
Δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς
Κατάργηση όλων των προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών σε δήμους νοσοκομεία κτλ

Με τέτοιους όρους οι εργαζόμενοι θα πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και θα διεκδικήσουν τη ζωή που δικαιούνται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου