Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Σύσκεψη της γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ

Με μεγάλη συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Μεταφέρθηκε σημαντική εμπειρία από τη δράση στους χώρους δουλειάς. Αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης με παρεμβάσεις για την ανακούφιση των προβλημάτων εργατικών λαϊκών οικογενειών, για την διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, με σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς.

Όπως τονίστηκε και εισηγητικά, η κυβερνητική αλλαγή δεν έχει αλλάξει και την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Συνεχίζεται η καταπάτηση δικαιωμάτων, η απλήρωτη δουλειά, η τρομοκρατία. Παράλληλα συνεχίζεται η φοροληστεία, η εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας.
Αυτή είναι η φυσιολογική λειτουργία ενός συστήματος που βασίζεται στο κυνήγι του κέρδους. Τέτοια είναι τα αποτελέσματα όταν στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της ΕΕ, γι’ αυτό και οι διαπραγματεύσεις δε γίνονται για την κατάργηση αντεργατικών μέτρων αλλά για το μοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, με αποτέλεσμα οι συμφωνίες να ισοδυναμούν με επέκταση του μνημονίου και της αντιλαϊκής πολιτικής.
Μοναδική διέξοδος για την εργατική τάξη είναι η οργάνωση του αγώνα σε γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο, την ΕΕ και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Αυτό σημαίνει ότι οι άμεσες διεκδικήσεις μας πρέπει να είναι η κάλυψη των απωλειών και η ακύρωση όλων των αντεργατικών μέτρων, να στοχεύουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών. Όλο το προηγούμενο διάστημα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μαζί με πλήθος εργατών που συσπειρώνονται στα σωματεία ,στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έδωσαν τη μάχη σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δώθηκαν μάχες ενάντια σε απολύσεις και μειώσεις. Δημιουργήθηκαν και ενδυναμώθηκαν σωματεία. Οργανώθηκαν κινητοποιήσεις καθώς και δράσεις ενάντια σε χαράτσια, κατασχέσεις και διακοπές ρεύματος. Δίνονται μάχες για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.
Εκτιμήθηκε ότι σοβαρό εμπόδιο στην οργάνωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, παραμένει ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός. Στην Εύβοια εκφράζεται από την πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου που δίνει κατεύθυνση στήριξης της κυβέρνησης, ζητά προνόμια για τους εργοδότες εξαντλεί τη δράση του σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες διαχείρισης της φτώχειας με ακριβοπληρωμένα προγράμματα της ΕΕ, σκορπά τη μοιρολατρία και την απογοήτευση. Η σύγκρουση μαζί τους είναι απαραίτητος όρος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Μετρήσαμε βήματα στην αλλαγή των συσχετισμών, σαν αποτέλεσμα επίμονης δουλειάς όλο το προηγούμενο διάστημα που εκφράστηκε και στις αρχαιρεσίες σωματείων και ΕΚΕ. Παρά τη σημαντική αύξηση των δυνάμεων που στηρίζει το ΠΑΜΕ ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός. Έχουμε ακόμα σημαντικά βήματα να κάνουμε. Χρειάζεται να μπούμε σε νέους χώρους, να βελτιώσουμε τη λειτουργία και δράση των σωματείων, σε όλα τα επίπεδα.
Σε κάθε Δ.Σ. και γενική συνέλευση πρέπει να συζητηθεί αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων.  Να στηριχθεί η πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στη βουλή για άμεση κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
Για την κοινωνική ασφάλιση και το εισόδημα:
·         Επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα 751 ως βάση για αυξήσεις
·         Επαναφορά όλων των συλλογικών συμβάσεων στα προ μειώσεων επίπεδα
·         Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης
·         Να επιστρέψουν τα αποθεματικά
·         Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας στην Εύβοια. Πλήρης στελέχωσή τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
·         Καμιά επιχειρηματική δράση σε υγεία πρόνοια
Για ανέργους-απλήρωτους
·         600 επίδομα για όλους τους ανέργους και όλο το διάστημα της ανεργίας
·         Έκτακτο επίδομα για το Πάσχα στους ανέργους
·         Κατάργηση δουλεμπορικών γραφείων και προγραμμάτων ελαστικής απασχόλησης
·         Πληρωμή δεδουλευμένων
·         Αναστολή πλειστηριασμών και διακοπής ρεύματος, νερού
·         Ενίσχυση δημόσιων κοινωνικών δομών ,όχι φιλανθρωπία
Αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης:
3 /4 Παρέμβαση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ
5 /4 Στήριξη απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.
22 /4 Παρέμβαση στο νοσοκομείο

23 /4 Παρέμβαση στο ΚΤΕΛ για δωρεάν και ασφαλή μεταφορά μαθητών, σπουδαστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου