Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ Χ.ΣΠΙΡΤΖΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΧΗΜΑΤΑΡΙΟΥ-ΧΑΛΚΙΔΑΣ «ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ»

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Μαυραγάνη για την προγραμματιζόμενη εγκατάσταση διοδίων Σχηματαρίου-Χαλκίδας. Στην πρωτολογία του ο βουλευτής ανέπτυξε τα ισχυρά επιχειρήματά του κατά της εγκατάστασης των διοδίων.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και τουρισμού Χρήστος Σπίρτζης απαντώντας συμφώνησε ότι πρέπει να πάμε σε άλλου είδους λογική για τα έργα αυτά και την κοινωνία, επεσήμανε όμως τον κίνδυνο να πληρώσει το Δημόσιο υπέρογκες ρήτρες αν κινδυνεύσουν οι υπάρχουσες συμβάσεις.

 Ο Νίκος Μαυραγάνης στη δευτερολογία του αντέκρουσε τον ισχυρισμό λέγοντας : «Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω ποιος σας έχει πει ότι θα πληρώσετε ποινικές ρήτρες εάν οι άλλοι, οι αντισυμβαλλόμενοι παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και εάν η προηγούμενη διοίκηση, για την οποία βεβαίως εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη –αν και βεβαίως το κράτος έχει συνέχεια- παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για να υπογράψει αυτήν τη σύμβαση. Διότι, με χαρά μου άκουσα τη γενικότερη διάθεση το Υπουργείο και βεβαίως η Κυβέρνηση εθνικού σκοπού να δώσουν μία ειδικότερη μέριμνα στα διόδια, όμως ο συγκεκριμένος τόπος, τα συγκεκριμένα διόδια που θέλουν να τοποθετηθούν εκεί πέρα έχουν μια ιδιομορφία: Δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ η παραχωρησιούχος!

Δεύτερον, σε εκείνο το σημείο που πάνε να τοποθετηθούν δεν πρόκειται να κάνει ποτέ τίποτα η παραχωρησιούχος. Αντιθέτως δε, έχει άλλο έργο το οποίο έχει αναλάβει σε άσχετο τοπικά χώρο, όπου θα μεταφέρει πρόδηλα τα κονδύλια που θα εισπράττει από έναν άλλο χώρο. Και αυτό παραβιάζει το άρθρο 5 παράγραφος 7, υποπαράγραφος η΄ της 2006/38.  Συνεπώς ποιος σας είπε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα πληρώσει ποινικές ρήτρες;

Κατά συνέπεια, εδώ τουλάχιστον κατά το μέρος εκείνο που η συγκεκριμένη Σύμβαση αφορά τα διόδια Σχηματαρίου-Χαλκίδας, πρέπει να ληφθεί ξέχωρη μέριμνα. Επαναλαμβάνω: έχει ιδιαίτερο συμβολισμό διότι είναι δυνατόν να κατηγορηθούν και σίγουρα οι προηγούμενοι κατηγορούνται ότι αυτή η σύμβαση αποτέλεσε καθ’ υποψίαν δώρο προς τους εργολήπτες για άλλο τόπο. Δηλαδή ενώ έχω εκτελέσει ένα έργο εδώ, στο δίνω έτοιμο, παρ’ το  από εδώ, γιατί πάνε πολλοί στην Εύβοια και είναι κοντά, να τα πας αλλού.

Δεν μπορούμε αυτό να το επιτρέψουμε. Σας λέω ότι ο ευβοϊκός λαός θα είναι απέναντι -να το γνωρίζετε- έστω και μισό ευρώ να μπει! Δεν τίθεται θέμα. Εάν τα διόδια αυτά τα έβαζε το Ελληνικό Δημόσιο μόνο για τη χρήση και τη συντήρηση, με ανάρτηση ετήσιου πίνακα κόστους –δαπανών, θα το συζητούσαμε. Όμως εδώ πάει να γίνει κάτι διαφορετικό. Να το γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι θα είμαστε απέναντι σε αυτό». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου