Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Βουλιάζει στα ...φέσια η Στερεά!!-Πρωταθλήτρια η Ευβοια!!!

Στα χέρια ενός δικηγορικού γραφείου της Χαλκίδας βρίσκεται πλέον το ταμείο της Περιφέρειας αφού η ενεργοποίηση των δικαστικών αποφάσεων που έχει στα χέρια του τινάζει κυριολεκτικά στον αέρα όχι μόνο τα υφιστάμενα αλλά και τα μελλοντικά έσοδα της Περιφέρειας καθώς έχει στα χέρια του απαιτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Ωστόσο αυτές οι οφειλές βρίσκονται στο 1/3 περίπου των συνολικών οφειλών της Εύβοιας καθώς το σύνολο των δικαστικών εμπλοκών και απαιτήσεων ιδιαίτερα σε βάρος της Εύβοιας για τις οποίες έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις ξεπερνούν τα 41 εκατομμύρια ευρώ. Το κυριότερο είναι ότι όλες αυτές οι υποθέσεις έχουν εκδικαστεί και σε κάθε περίπτωση κάθε έτος φορτώνονται με τόκους  οι οποίοι απ’ ό,τι τουλάχιστον προκύπτει ξεπερνούν τα 3 εκατ. € το χρόνο.


 Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις εκκρεμότητες είναι μόνο σε ένα έργο το Ραπταίοι –Στύρα όπου εκκρεμούν απαλλοτριώσεις να πληρωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις να τις έχουν στα χέρια τους οι ενδιαφερόμενοι, εκκρεμούν οφειλές σε αναδόχους, εκκρεμούν καταπτώσεις εγγυητικών επιστολών που χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα έργα στο παρελθόν, εκκρεμούν χρήματα για να ολοκληρωθεί το έργο γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστραφούν και τα χρήματα τα οποία έχουν πληρωθεί μέχρι τώρα. Μάλιστα το συγκεκριμένο κόστος κυρίως για τις απαλλοτριώσεις, την κατάπτωση εγγυητικών επιστολών και τις επιστροφές που χρειάζονται ανεβαίνει περίπου στα 28,5 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα για να γίνει το έργο χρειάζονται αλλά 18 έως 25 εκατ.. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα έργο το οποίο ουσιαστικά έχει ναρκοθετήσει ακόμη και τα μελλοντικά έσοδα της Περιφέρειας. Βεβαίως όλα τα υπόλοιπα, περίπου 13 με 15 εκατομμύρια ευρώ, αφορούν αποζημιώσεις μικρότερης κλίμακας, αλλά όλες τους έρχονται από το παρελθόν χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι νέες προσφυγές που πάνε στη δικαιοσύνη για διεκδικήσεις χρημάτων από τις συμπληρωματικές συμβάσεις.

Σε όλο αυτό το σκηνικό αν ενταχτούν και αυτά τα οποία ζητούν εργοληπτικές επιχειρήσεις που σ’ αυτή τη φάση ήδη βρίσκονται σε μια διαδικασία προσδιορισμού και προσφυγών στη δικαιοσύνη συνολικά μόνο για την Εύβοια δεν πρόκειται να φτάσουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την πρώτη καταγραφή η οποία έχει γίνει μέχρι στιγμής σε σχέση με τις εκκρεμότητες της Περιφέρειας οι οποίες αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Λιβαδειά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα όσα αποκαλύπτονται στη σχετική έκθεση όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες είναι φτωχοί συγγενείς. Περίπου στα 41 εκατομμύρια ευρώ που είναι οι συνολικές απαιτήσεις για την Εύβοια, η Φθιώτιδα έχει μόνο 1,6 εκατομμύρια ευρώ και οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Οι απαιτήσεις που έχουν σχέση με τη Φθιώτιδα αφορούν τις παλιές μελέτες με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως επίσης και η μελέτη για το σχολικό συγκρότημα που μέχρι τώρα αρκετές φορές έχει πάει στα δικαστήρια. Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ακριβώς το διακύβευμα σε σχέση με τις οφειλές της Εύβοιας θα πρέπει να σημειώσουμε ότι θα πρέπει για ένα χρόνο να μην πληρωθεί τίποτα άλλο από την Περιφέρεια παρά μόνο οι συγκεκριμένες πληρωμές. Το 2014 για την Περιφέρεια οι συνολικές πληρωμές έφτασαν στα 42 εκατ. ευρώ, όσες δηλαδή είναι και οι οφειλές μόνο της Εύβοιας.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στις πιθανές ευθύνες αλλά και στον τρόπο που διαμορφώθηκαν όλες αυτές οι δικαστικές αποφάσεις, ούτε βεβαίως γίνεται καμία αναφορά εκ μέρους των υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν συμβάλει στην κατεύθυνση να γίνει όλο και μεγαλύτερη η μαύρη τρύπα. Αν τώρα επιμεριστεί η κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων στην περιφερειακή ενότητα της Εύβοιας είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για πέντε χρόνια δεν πρέπει να πληρωθεί ούτε υπάλληλος, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρομακτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Συγχρόνως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ενδεχόμενα μέσα σ’ αυτή την πρώτη καταγραφή δεν περιλαμβάνονται οι υποθέσεις που τρέχουν και μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές οι οποίες ενδεχόμενα να δημιουργήσουν περισσότερο δύσκολες συνθήκες.

Ανάμεσα σε εκείνα τα οποία χρησιμοποιεί το νομικό γραφείο στην εισήγησή του ως δικαιολογίες είναι ότι τις υποθέσεις αυτές δεν μπορούσαν να τις παρακολουθήσουν οι οικονομικές υπηρεσίες λόγω διπλογραφικού. Πρόκειται για μια δικαιολογία η οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις είναι γνωστές σε όλες τους τις εκφάνσεις και όλο τους το μεγαλείο από το 2013 τουλάχιστον.

Η μοναδική σχέση που έχει με το διπλογραφικό σύστημα είναι ότι ουσιαστικά στο πρόσφατο παρελθόν ανετράπη ακόμα και από υπηρεσιακούς παράγοντες της Εύβοιας η απογραφή που είχε αποφασισθεί το 2012 γιατί μια καθοριστική απογραφή ουσιαστικά θα έφερνε στην επιφάνεια όλα αυτά τα ζητήματα.

Όμως και σ’ αυτή τη φάση όλα αυτά τα ζητήματα είναι που καθυστερούν ουσιαστικά την απογραφή στην Περιφέρεια με συνέπεια οι αρχικές διακηρύξεις του κ. Μπακογιάννη για την έναρξη του διπλογραφικού στην αρχή της χρονιάς που διανύουμε ουσιαστικά ναυάγησαν καθώς αναβάλλεται συνέχεια η έναρξή του κυρία για τους συγκεκριμένους λόγους που έχουν σχέση με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τις 50 περίπου υποθέσεις που απασχολούν την περιοχή της Εύβοιας. Σε ό,τι αφορά τη Φθιώτιδα το σύνολο από τις εκκρεμότητες μαζί με τους τόκους είναι στα 1,6 εκατομμύρια ευρώ και ένα μεγάλο μέρος από αυτά, σχεδόν τα μισά, δεν έχουν ολοκληρωθεί στη δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τώρα την περιφερειακή ενότητα της Φωκίδας το σύνολο των υποθέσεων είναι 772.000 ευρώ ενώ σε ό,τι αφορά τη Βοιωτία είναι 860.000 ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε ορισμένα στοιχεία ακόμη. Σε ό,τι αφορά την Βοιωτία και την Εύβοια υπάρχουν σε εξέλιξη δάνεια τα οποία πληρώνονται σε βάρος των πόρων κάθε περιφερειακής ενότητας ενώ συγχρόνως δεν περιλαμβάνονται μέσα σε αυτά και οι απαιτήσεις για κάποιες σύνθετες υποθέσεις που έχουν σχέση με τα δάνεια. Σε ό,τι αφορά τώρα την περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας παρουσιάζονται με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία να υπάρχουν εκκρεμότητες 4,1 εκατομμύρια ευρώ που για τα μεγέθη της Ευρυτανίας είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της περιφερειακής ενότητας Ευρυτανίας δεν υπολογίζονται οι επιπτώσεις και οι εκκρεμότητες που έχουν οι διάφορες συμμετοχές της Περιφέρειας όπως είναι οι εταιρείες «Ευρυτανία» και «Χιονοδρομικό» οι οποίες ουσιαστικά απειλούν να τινάξουν στον αέρα τα οικονομικά της περιφερειακής ενότητας από απομένουν δόσεις που δεν έχουν πληρωθεί αλλά υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες οι οποίες δεν έχουν διευθετηθεί και παραμένουν στα αζήτητα προς το παρόν, χωρίς η συγκεκριμένη έκθεση να προσεγγίζει και αυτά τα ζητήματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα που παρουσιάζει η Περιφέρεια σ’ αυτή τη φάση κυρίως λόγω των προβλημάτων κατ’ εξοχήν στην Εύβοια και δευτερευόντως στην Ευρυτανία ουσιαστικά διαμορφώνει συνθήκες ομηρίας απέναντι σε πιστωτές οι οποίοι διεκδικούν τα χρήματά τους και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις για εκτέλεση, απειλώντας ουσιαστικά να τινάξουν στον αέρα το ταμείο της Περιφέρειας. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που για μικρότερα ποσά γίνονται κατασχέσεις των λογαριασμών της Περιφέρειας και μάλιστα αιφνιδιαστικά.

Γ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου