Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Σε σαλαμοποίηση οδηγείται και η Παράκαμψη Χαλκίδας, ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης

Επιβεβαιώνεται η βούληση του Υπουργείου Υποδομών για σαλαμοποίηση των μεγάλων έργων και έτσι μετά τη ακύρωση του ενός διαγωνισμού για το Πάτρα-Πύργος το ίδιο συμβαίνει και σε άλλο μεγάλο οδικό έργο που αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα.
Σε τεμαχισμό οδηγείται η δημοπράτηση της παράκαμψης Χαλκίδας μήκους 17χλμ και κόστους 180εκ.ευρώ. Σύμφωνα με απάντηση του Υπουργείου Υποδομών σε σχετική ερώτηση στη Βουλή αυτή την εποχή είναι σε εξέλιξη η σύνταξη στα τεύχη δημοπράτησης.
Όπως αναφέρεται στη συνέχεια "εξετάζεται η δυνατοτητα της κατασκευής του εν λόγω έργου με δημοπράτηση περισσοτέρων της μίας εργολαβίας έτσι ώστε στους επιμέρους διαγωνισμούς να συμμετέχουν και εργοληπτικές επιχειρήσεις 6ης τάξης, με στόχο τη βελτίωση του ανταγωνισμού και την αύξηση της απασχόλησης.
Ουσιαστικά το έργο οδηγείται προς δημοπράτηση (όπως και το Πάτρα-Πύργος) στο Β` εξάμηνο του 2015 όταν θα έχει οριστικοποιηθεί η έγκριση των προς κατασκευή έργων αλλά και οριστεί η ποσοτικοποίηση του αριθμού των διαγωνισμών του έργου.

Ταυτόχρονα όπως συνεχίζει η απάντηση της Δν/σης Συγκοινωνιακών Υποδομών, Διεύθυνση Οδικών Υποδομών της ΓΓΔΕ, εκπονείται η μελέτη με τίτλο "Σύνδεση Βόρειας-Νότιας Εύβοιας της Σύμβασης "Ολοκλήρωση μελετών βελτίωσης της Ε.Ο Χαλκίδας-Λέπουρων και οδού Παράκαμψης Χαλκίδας, τμήματα: Υψηλή Γέφυρα- Νέα Λάμψακος β) Σύνδεση Βόρειας-Νότιας Εύβοιας και γ)Παράκαμψη Ψαχνών με την οποία συμπληρώνεται το όλο έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας.

Τέλος αναφέρεται πως διερευνάται το θέμα της διέλευσης στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου όπου και διερευνάται η προσφορότερο περιβαλλοντικά και οικονομοτεχνικά λύση τροποποίησης της χάραξης της αρτηρίας η οποία θα συνάδει με το θεσμοθετημένο παράκτιο υγρότπο κα τα έργα στο παραλιακό μέτωπο.

Το έργο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ ως μεγάλο έργο και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιτότητας με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής. Επί της ουσίας περιλαμβάνεται η κατασκευή της Παράκαμψης Χαλκίδας στο τμήμα Νέα Λάμψακος-Ψαχνά με μήκος 16,7χλμ.

Να θυμίσουμε πως το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας περιλαμβάνεται στον κατάλογο Μεγάλων Έρων που προβλέπεται να συγχρηματοδοτηθούν  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμα  "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη" που έχει εγκριθεί από τις  Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Δεκέμβριο του 2014.

Είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από τον πρώην Υπουργό Υποδομών κο Χρυσοχοϊδη ως έργο "εμπροσθοβαρές" με άμεση δημοπράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου