Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, 24 και 25 Απριλίου, στην Πάτρα, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, παρουσία του Αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου, του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Αντώνη Παπαδεράκη.

 Κατά την διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων αναφέρθηκαν στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία και οικονομία, την έλλειψη προοπτικής και εξέφρασαν την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία και η οποία, βέβαια, προϋποθέτει την επίτευξη μιας έντιμης κι επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους μας. Συζητήθηκε επίσης και το μέλλον του Επιμελητηριακού θεσμού, καθώς και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την ενδυνάμωσή του και την αναβάθμισή του, τόσο σε ότι αφορά το συμβουλευτικό του ρόλο προς την Πολιτεία, όσο και την προσφορά υπηρεσιών προς τα μέλη του.

Επισημάνθηκαν για μία ακόμη φορά τα προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο και δυναμιτίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας. Κυρίως αναφέρθηκαν στο πρόβλημα της ρευστότητας, στην έλλειψη ενός σταθερού, απλού, δίκαιου και αναπτυξιακού φορολογικού συστήματος, στην έλλειψη χρήσεων γης, στην πάταξη του παρεμπορίου, στην αύξηση της ανεργίας και σε άλλα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την αγορά.

Επίσης, έγιναν τοποθετήσεις προέδρων και μελών πάνω σε σημαντικά θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα, η πρόσθετη φορολόγηση με 26% των συναλλαγών με μη συνδεδεμένες χώρες και χώρες ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, όπως και η διάταξη που θέτει εμπόδια στη χρήση τραπεζοκαθισμάτων από τις επιχειρήσεις εστίασης στον αιγιαλό. Στο σημείο αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα από πολλούς προέδρους των Επιμελητηρίων ότι η τροποποίηση του νομοθετήματος σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων στον αιγιαλό που έγινε με πρόχειρο τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν οι υπουργοί συμβουλεύονταν και λάμβαναν υπόψη τις θέσεις και τις απόψεις των Επιμελητηρίων.

Στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκτός από τον Αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και τον .βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο και η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Μαρία Σπυράκη, ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού κ. Ιάσων Φωτήλας, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Αντώνης Παπαδεράκης, ο πρόεδρος του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) κ. Γιώργος Γεροντούκος


Το Επιμελητήριο Ευβοίας εκπροσώπησε ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Ιωάννης Γεροντίτης ο οποίος πέρα από την γενική του τοποθέτηση σχετικά με τα προβλήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο, επεσήμανε κυρίως το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει στην λειτουργία των φροντιστηρίων με την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν στην άμεση επίλυση του θέματος.                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου