Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Δύο δισ. ευρώ κέρδισε η Γαλλία από τους τόκους του Ελληνικού χρέους και τα ομόλογα

Σύμφωνα με τον Γάλλο επικεφαλής του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Μπεζανσενό, η Γαλλία από το 2010 έχει κερδίσει περίπου 2 δις ευρώ από τους τόκους του ελληνικού χρέους και τα κρατικά ομόλογα. 
Ο Γάλλος πολιτικός τον Φεβρουάριο που μας πέρασε αντέστρεψε το ερώτημα αρθρογράφων κατά πόσο θα κοστίσει στους γάλλους φορολογούμενους μια ελληνική ακύρωση του χρέους, υποστηρίζοντας ότι αντίθετα το ελληνικό χρέος γεμίζει τα ταμεία του Γαλλικού κράτους, λέγοντας πως: «Πριν μιλήσουμε για το τι θα κοστίσει η μη αποπληρωμή του χρέους, ίσως θα πρέπει να μιλήσουμε για το τι αποφέρει το ελληνικό χρέος στις γαλλικές φορολογικές αρχές. Από το 2010, μιλάμε για 2 δις σε έσοδα, από τα κρατικά ομόλογα και τα επιτόκια».

Μιλώντας στο Désintox ο Ολιβιέ Μπεζανσενό επικρίνοντας την έλλειψη διαφάνεια του κράτους και της Ευρώπης εξήγησε τους υπολογισμούς του: «Υπάρχουν 800 εκατ. ευρώ τόκοι που προέρχονται από τα διμερή δάνεια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών όπως αναφέρει σε άρθρο η France Culture. Τα υπόλοιπα 1,2 δις  προέρχονται από κρατικά ομόλογα που έχουν εξαγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία θα της απέφεραν 6 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις έρευνες που μπορέσαμε να κάνουμε στην Οικονομική Επιτροπή της παράταξής μας, δεν φαίνεται παράλογο να πούμε ότι η Τράπεζα της Γαλλίας έχει πάρει πίσω 1,2 δις ευρώ».
Στην συνέχεια η LIberation κάνει μια ανάλυση και τονίζει ότι η Γαλλία δάνεισε στην Ελλάδα μέσω τριών διαφορετικών καναλιών χρηματοδότησης:
- Κατ 'αρχάς, η Γαλλία έχει δανείσει στην Ελλάδα € 11.390 εκατομμύρια ανάμεσα στον Μάιο 2010 και Οκτώβριο 2012 με τη μορφή διμερών δανείων.
- Στη συνέχεια έρχονται τα δάνεια που χορηγούνται από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), που μετονομάστηκε το 2012 σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), όπου η Γαλλία είναι εκτεθειμένη με το ποσό των € 31 δισεκατομμυρίων ως εγγυητής, όπως και τα άλλα κράτη που συμβάλλουν στο ευρωπαϊκό ταμείο.
- Τέλος, η Τράπεζα της Γαλλίας είναι μέρος της ΕΚΤ, η οποία απέκτησε  € 25 δισεκατομμύρια από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Συνολικά, 695 εκατ. ευρώ από τόκους που έχουν συλλεχθεί μεταξύ του 2010 και του 2013. Το άρθρο στη France Culture  στο οποίο αναφέρεται ο Ολιβιέ Μπεζανσενό κάνει λόγο και για το ποσό των 729 εκατ. ευρώ, το οποίο «επέστρεψε ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό », σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Κάτι που μας κάνει 34 εκατ. ευρώ για το 2014. Μια διαφορά που εξηγείται από το γεγονός ότι το Eurogroup αποφάσισε τρεις φορές μεταξύ του 2011 και του 2012 για να μειώσει δραστικά τα επιτόκια του ελληνικού χρέους, παρατείνοντας τη διάρκεια του δανείου - δηλαδή την προθεσμία αποπληρωμής, όπως υπενθύμισε ο Bruno Bézard, γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, σε ένα σημείωμα. Το ποσοστό φτάνει σήμερα στο 0,5%.
Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πληρώνει γενικά περίπου 1,5%, αλλά η καταβολή των τόκων αυτών αναβάλλεται για δέκα χρόνια. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται να πληρώσει πριν από το 2023. Επιπλέον, τα δάνεια αυτά  δεν είναι προσοδοφόρα για τα ευρωπαϊκά κράτη που δεν είναι παρά μόνο εγγυητές και όχι πιστωτές.
Τελευταία δυνητική πηγή εσόδων, τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Σε αυτό το σημείο, Ολιβιέ Μπεζανσενό έχει δίκιο, τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ ομολόγων που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ το 2010, της αποφέρουν τόκους. Ωστόσο, παραλείπει να τονίσει ότι το Eurogroup αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2012 να καταβάλει αυτούς του τόκους στην ελληνική Κεντρική Τράπεζα, από το 2013, σε έναν ειδικό λογαριασμό που προορίζεται  για να διευκολύνει την πληρωμή των μελλοντικών οφειλών  της χώρας -  ο οποίος είναι μπλοκαρισμένος για την ώρα. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα εισέπραττε έτσι μεταξύ 2 και 3 δις το 2013, χωρίς καμία επίσημη επιβεβαίωση. Η νέα ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσης € 1,9 δις που δεν καταβλήθηκαν ως τέτοια από την ΕΚΤ για το έτος 2014. Ωστόσο, είναι δύσκολο να μάθουμε πόσα η ΕΚΤ έχει κερδίσει από τους τόκους που έχει συλλέξει μεταξύ 2010 και 2013, πόσο μάλλον η Τράπεζα της Γαλλίας ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου