Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Σίμος Κεδίκογλου: De facto κατάργηση του Προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ομολογεί η Κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση ομολογεί ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της το Πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα παρά τα όσα κατά τα άλλα ισχυρίζεται, ότι δηλαδή κόπτεται υπέρ των αδυνάτων». Αυτό δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου σχολιάζοντας την απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών σε ερώτησή του, σχετικά με την καθυστέρηση στην καταβολή των υπόλοιπων δόσεων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους δικαιούχους, την οποία είχαν συνυπογράψει 32 ακόμα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.


Παράλληλα, τόνισε ότι η πιλοτική εφαρμογή του εν λόγω Προγράμματος σε 13 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Χαλκιδέων από την προηγούμενη Κυβέρνηση, αποτελεί μία στοχευμένη κοινωνική παροχή, που ανακουφίζει οικονομικά τις ευπαθέστερες ομάδες του πληθυσμού, που διαβιούν στα όρια της φτώχειας. Ενώ, λοιπόν, θα έπρεπε να εξετάζεται το ενδεχόμενο πανελλαδικής εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά ουσιαστικά έχει ήδη καταργηθεί. Ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε χαρακτηριστικά:  «η απάντηση του κ. Μάρδα συνιστά την de facto κατάργηση του Προγράμματος για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα».

Σύμφωνα με τα όσα υπογραμμίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη δέσμευση για την καταβολή των υπόλοιπων δόσεων και κανένας προγραμματισμός για την επέκτασή της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα, αναφέροντας: «Στο πλαίσιο των ιδιαίτερα πιεστικών χρηματοδοτικών συνθηκών, ο χρηματοδοτικός προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας προσαρμόζεται με βάση το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού.  Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού».


Όσον αφορά στο ερώτημα, εάν εξετάζει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο επέκτασης της εφαρμογής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη τη χώρα, ο κ. Μάρδας «πετάξε το μπαλάκι» στο συνερωτώμενο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο,  όπως υπογράμμισε, «είναι αρμόδιο να απαντήσει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου