Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Βγαίνουν τα μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ – 45 βουλευτές έτοιμοι να καταψηφίσουν το δεύτερο νομοσχέδιο του μνημονίου

Περισσότεροι από 45 βουλευτές δηλώνουν σε εσωκομματικές συζητήσεις και πολιτικά πηγαδάκια στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα καταψηφίσουν την Τετάρτη το δεύτερο νομοσχέδιο προαπαιτούμενων στη Βουλή. Τα μέτωπα στο κυβερνών κόμμα είναι πολλά, με αποτέλεσμα το κλίμα να θυμίζει «μάχη χαρακωμάτων». Ο Αλέξης Τσίπρας βάλλεται, πλέον, ανοιχτά από τον Παναγιώτη Λαφαζάνηκαι τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, που όχι μόνο αμφισβητούν την πολιτική της κυβέρνησης να συμφωνήσει σε νέο μνημόνιο, αλλά προχωρούν σε διακηρύξεις υπέρ της δραχμής, αποστασιοποιούμενοι από την επίσημη κομματική και κυβερνητική γραμμή Το πολιτικό χάσμα παίρνει διαστάσεις διάλυσης της ψυχικής συνοχής των σχέσεων μεταξύ των παλαιών συντρόφων, πολλοί από τους οποίους δεν μιλούν πλέον μεταξύ τους.

Όλο αυτό το σκηνικό δεν φαίνεται να έχει περιθώρια εκτόνωσης για το λόγο ότι οι διαφορές στο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται πλέον δομικές, σε βαθμό να απειλείται άμεσα η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησης.
Σημειωτέον ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη ψήφο της Βουλής για να περάσει σκληρά μέτρα (ανάμεσα σε αυτά και μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες). Εκεί μένει να φανεί αν το ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αριστερή Πλατφόρμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και αν θα προστεθούν στους «αντάρτες» και άλλα μέλη.
Οι πληροφορίες που διοχετεύονται από την Αριστερή Πλατφόρμα μιλούν για 45 και πλέον αρνητικές ψήφους , που αν επιβεβαιωθούν, ο πρωθυπουργός θα πρέπει πλέον να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για την κυβέρνησή του. Ο αριθμός 120 είναι το τελευταίο «μαξιλάρι» της κυβέρνησης. Αν το χάσει κι αυτό, τότε δεν έχει ισχυρά ερείσματα για να διατηρεί δεδηλωμένη, όπως δηλώνουν κορυφαία στελέχη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου