Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι παίρνουν θέση για τη μάχη του δήμου Αθηναίων

Μπορεί να απέχουμε αρκετούς μήνες ακόμα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήδη, όμως, η ονοματολογία, τόσο για τους δήμους όσο και για τις περιφέρειες έχει ξεκινήσει, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, μέχρι στιγμής, να συγκεντρώνεται στις κινήσεις της ΝΔ. Άλλωστε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτό που δημιούργησε Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, κατ’ εντολήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πολλώ, δε, εφόσον αυτές συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές.
 Μέχρι στιγμής, συνεπώς, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τι μέλλει γενέσθαι με τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος δεν είναι απλώς ένας δήμος. Η εκλογική αναμέτρηση για τον δημαρχιακό θώκο στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχει και σαφή πολιτικά, πέρα από αυτοδιοικητικά, χαρακτηριστικά, αν και η ΝΔ διασαφηνίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει χρίσμα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ΝΔ θα στηρίξει κάποιες υποψηφιότητες σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες, αλλά δεν θα πρόκειται για ανθρώπους που θα κατέβουν ως υποψήφιοι του κόμματος.
Το όνομα που ακούγεται εντονότερα εδώ και πολλούς μήνες είναι αυτό του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος έχει πάρει την απόφαση να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα και ήδη έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει την ομάδα του και να κινείται, τηρώντας, όμως, ακόμα χαμηλούς τόνους. Δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τις προθέσεις του, αλλά το ενδιαφέρον του είναι δεδομένο και γνωστό, ενώ υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να διαβάζεται και η μετακίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη, κατά πάσα πιθανότητα, από το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών (οι περιοχές του οποίου υπάγονται κατά βάση στον δήμο Αθηναίων) σε αυτό των Χανίων. Την υποψηφιότητα Μπακογιάννη θα μπορούσε να στηρίξει η ΝΔ, χωρίς, όμως, να την περιορίζει, μιας και από τις κυλιόμενες μετρήσεις φαίνεται ότι ο κ. Μπακογιάννης έχει πολύ καλό πέρασμα σε όλους τους πολιτικούς χώρους και μπορεί να πάρει ψήφους από διαφορετικές πτέρυγες. 
Βεβαίως, για τον δήμο της Αθήνας έχει ακουστεί έντονα και ο Γιώργος Πατούλης. Ο δήμαρχος Αμαρουσίου έχει πάρει την απόφαση να κάνει πολιτική στροφή προς το…κέντρο, επιμένοντας, όμως, αυτοδιοικητικά. Προ έτους σύστησε τον όμιλο «Αθήνα, Πρωτεύουσα ξανά!» ως μια πρωτοβουλία πολιτών για την πόλη, ενώ είχε ξεκινήσει να κάνει και συγκεντρώσεις σε γειτονιές της Αθήνας, όπως στα Πετράλωνα. Το καλοκαίρι, όμως, και με δεδομένη την πρόθεση Μπακογιάννη να υλοποιήσει την πρόθεση υποψηφιότητάς του, ο κ. Πατούλης φάνηκε να κάνει στροφή στην περιφέρεια Αττικής, ασκώντας δριμεία κριτική στην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι. Εσχάτως, πάντως, ο κ. Πατούλης φάνηκε να στρέφεται ξανά προς την κατεύθυνση του δήμου. Το θέμα συζητήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, σε ραντεβού του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο έγινε σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς οριστικές αποφάσεις. Και αυτό γιατί δεν αποκλείεται καθόλου, εν τέλει, ο κ. Πατούλης να διεκδικήσει με καλές πιθανότητες την περιφέρεια Αττικής.
Το «μπέρδεμα» φαίνεται πως είχε προκύψει από την εμπλοκή του ονόματος του δημάρχου Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη στην υπόθεση της Περιφέρειας, με κάποιους να ισχυρίζονται ότι θα κατέβει με τη ΝΔ στην Περιφέρεια. Συνομιλητές του κ. Παχατουρίδη, πάντως, καίτοι επιβεβαιώνουν το θεωρητικό του ενδιαφέρον για την Περιφέρεια, επιμένουν ότι δεν θα δεχθεί ποτέ να κατέβει ως υποψήφιος με στήριξη κάποιου κόμματος, καίτοι είναι ανοιχτός σε οιαδήποτε στήριξη, εφόσον εκδηλώσει ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, η περίπτωσή του έχει αρκετές δυσκολίες και θεωρείται άκρως πιθανό, εν τέλει, να οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα Πατούλη στην Περιφέρεια, αφήνοντας περιθώριο για τον Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο, ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό του 2014 που άφησε τον Άρη Σπηλιωτόπουλο εκτός δεύτερου γύρου, λόγω της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει, το ΚΙΝΑΛ…βρήκε
Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα ψάχνει πρόσωπο με πέρασμα στην πόλη, μετά την επιμονή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στην άρνησή του να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή, έστω και στον δήμο Αθηναίων. Ακούγεται έντονα το όνομα της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, πλην όμως θα είναι δύσκολο κάτι τέτοιο, ιδίως εφόσον οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές, κάτι που θα άφηνε τη νυν υπουργό και εκ των στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, εκτός της επόμενης Βουλής.
Από την άλλη, το ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται να προσανατολίζεται στη στήριξη της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου. Ο κ. Γερουλάνος, γόνος παλιάς αθηναϊκής οικογένειας, ενδιαφέρεται να κατεβάσει ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, το οποίο, όμως, θεωρείται άκρως πιθανό να στηριχθεί και από το Κίνημα Αλλαγής, ασχέτως αν ο πρώην υπουργός έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο εγχείρημα, επιμένοντας στη στήριξη του brandΠΑΣΟΚ.
Ένα όνομα που ακούγεται επίσης στην πρωτεύουσα και θα μπορούσε να είναι μια αξιόλογη υποψηφιότητα από τον προοδευτικό χώρο, είναι αυτό του νυν αντιδημάρχου Λευτέρη Παπαγιαννάκη, γιου του ιστορικού στελέχους της ανανεωτικής Αριστεράς Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ήταν στο πλευρό του Γιώργου Καμίνη και διατηρεί σημαντικές επαφές στην πρωτεύουσα, έχοντας να επιδείξει και έργο.
Τέλος, υπάρχει στην εξίσωση και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τεντόμας, προερχόμενος από την Κεντροδεξιά, ο οποίος όμως είχε τοποθετηθεί στον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης από τον Γιώργο Καμίνη. Ο κ. Τεντόμας έχει συστήσει, επίσης, μια κίνηση, έχοντας επαφές σε αρκετούς πολιτικούς χώρους και, προς ώρας, επιμένει στην αυτόνομη πορεία, αν και οι τελικές του αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το σκηνικό που θα διαμορφωθεί λίγο πριν από τις κάλπες του Μαϊου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου