Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΜΕ ΡΩΣΙΚΑ ΡΟΥΒΛΙΑ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΗΝ... ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Φοβερά πράγματα έγιναν πριν από έναν αιώνα στην Αθήνα, ταρακουνήθηκαν τα θεμέλια της χώρας, μπήκαν στο πολύ χοντρό παιχνίδι οι μυστικές υπηρεσίες ξένων δυνάμεων, σκοτώθηκε κόσμος στις διαδηλώσεις. Κι όλα αυτά για ένα θέμα που σήμερα θα περνούσε στο ντούκου. Εντελώς. Μην πεις, όμως, τι μαλάκες ήταν τότε οι Έλληνες, διότι θα σου πω κι εγώ πως και σήμερα για ανύπαρκτα θέματα είναι πολύ εύκολο να γίνει το Έλα να δεις. Λαός, κόμματα, Εκκλησία, οι πάντες όλοι, να βγάλουν τα μάτια τους.

Το γλωσσικό ζήτημα. Το κίνημα του δημοτικισμού. Ο Ψυχάρης, ο Πάλλης, ο Εφταλιώτης, και οι τρεις λογοτέχνες κάτοικοι εξωτερικού, είναι οι μπροστάρηδες του δημοτικισμού. Βρήκε απέναντί του το σκληρό καθαρευουσιάνικο κατεστημένο με διαπρεπείς πανεπιστημιακούς. Απίστευτες κόντρες. Διασυρμοί. Ο φανατισμός.
Μιλάμε για τα περιβόητα «Ευαγγελικά», έτσι πέρασαν στην Ιστορία οι οχλοκρατικές ταραχές με υπέρμαχους της καθαρεύουσας τους φοιτητές(!!!). Από τις 5 Νοεμβρίου σα σήμερα, το 1901, και για μια εβδομάδα η Αθήνα βρισκόταν στο πόδι. Σε ατμόσφαιρα πολεμική. Οι συγκρούσεις! Οι διαδηλωτές από τη μια, από την άλλη ο στρατός! Νεκροί ένδεκα.
Ξεκίνησα με το φόντο του έργου. Τη διαμάχη όταν ξέσπασε το κίνημα των δημοτικιστών. Ο Αλέξανδρος Πάλλης μεταφράζει την Καινή Διαθήκη σε καθαρή δημοτική και την Ιλιάδα του Ομήρου σε στυλ δημοτικού τραγουδιού. Το σκάνδαλο για τους συντηρητικούς! Η αφορμή για τα επεισόδια, τα «Ευαγγελικά», δόθηκε προηγουμένως, το 1898, με τη μετάφραση της Καινής Διαθήκης στην απλή καθαρεύουσα, ένα έργο υπό την αιγίδα της βασίλισσας Όλγας. Και στην υπόθεση είχε συμμετοχή και η επίσημη Εκκλησία. Όμως!
Έπεσε προπαγάνδα, ότι η μετάφραση που το 1901 άρχισε να δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ακρόπολη» έγινε με ρώσικα ρούβλια με στόχο να ενσωματωθεί στην Βουλγαρία η… Μακεδονία. Η Εκκλησία την κάνει γυριστή, εκφράζει την αντίθεσή της, όπως και το Πατριαρχείο, και ζητάνε από την κυβέρνηση Θεοτόκη να σταματήσει η δημοσίευση στην εφημερίδα του θρυλικού δημοσιογράφου Βλάση Γαβριηλίδη.
Η βασίλισσα Όλγα παίζει την ρώσικη πολιτική, η Σοφία, η αδελφή του Κάιζερ και σύζυγος του διαδόχου Κωνσταντίνου, δουλεύει για λογαριασμό της γερμανικής διπλωματίας. Οι Γερμανοί δωροδόκησαν τις εφημερίδες «Καιροί», «Εμπρός» που τάχθηκαν εναντίον της μετάφρασης των Ευαγγελίων, διότι επιδιωκόταν η αλλοτρίωση της εθνικής συνείδησης των Ελλήνων και οι χριστιανικές της παραδόσεις. Τέτοια. 
Θυμίζουν κάτι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου