Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

ΕΣΕΕ: Οι κατασχέσεις στραγγίζουν από ρευστότητα τις επιχειρήσεις -Ανάγκη επιβίωσης ο ακατάσχετος λογαριασμός

το μέλος της ΕΣΕΕ Σπύρος Γεροντίτης
Το θέμα του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού επαναφέρει η ΕΣΕΕ με επιστολή της προς τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.
Τονίζει ότι η θεσμοθέτηση ενός ακατάσχετου λογαριασμούυ αποτελεί εργαλείο επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ το 2016, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Στην επιστολή που υπογράφει ο νέος πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας, υπογραμμίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις με τις κατασχέσεις από το πρώτο ευρώ να στερούν τους αναγκαίους πόρους για τη λειτουργία τους.

Ειδικότερα σημειώνεται ότι η εφαρμογή μέτρων δέσμευσης – κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών επιχειρήσεων από το πρώτο ευρώ, οδηγεί σε αποτελέσματα αντίθετα με τον στόχο για τον οποίο η ίδια η κατάσχεση εφαρμόζεται.

Στερεί από την επιχείρηση τη δυνατότητα να λειτουργήσει ώστε να παράξει τα έσοδα που της επιτρέπουν την αποπληρωμή της οφειλής της. Πέραν δε αυτού επηρεάζει άμεσα και αρνητικά τους εργαζόμενους της επιχείρησης, αφού δεν είναι δυνατό να τους καταβληθεί ο μισθός τους, αλλά και τους προμηθευτές της, πυροδοτώντας μία αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην αναστολή της λειτουργίας της.

Η ΕΣΕΕ έχει και κατά το παρελθόν ζητήσει την επέκταση της ρύθμισης για τους ιδιώτες και στους ασκούντες εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα και μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε την υλοποίηση του μέτρου στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2016, χωρίς όμως αυτό να πραγματοποιηθεί ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό, πολύ δε περισσότερο επειδή πλέον αποτελεί απαίτηση των καιρών, επανερχόμαστε στο αίτημά μας και ζητούμε την άμεση ικανοποίησή του, επάνω στις εξής παραμέτρους:

Παροχή δυνατότητας γνωστοποίησης ενός λογαριασμού σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τον ΕΦΚΑ, ενοικίων και προμηθευτών).
Σύνδεση του παραπάνω λογαριασμού με τις εισπράξεις της επιχείρησης από χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκ μέρους των καταναλωτών. Εφόσον ο λογαριασμός είναι άμεσα συνδεδεμένος με τα τερματικά μηχανήματα POS, είναι σαφές ότι η χρήση τους θα επεκταθεί άμεσα και θα την επιδιώκει η ίδια η επιχείρηση, με προφανή θετικά αποτελέσματα την γενίκευση της λειτουργίας του ηλεκτρονικού χρήματος και φυσικά τα αντίστοιχα οφέλη για τα φορολογικά έσοδα.
Καθορισμό του ύψους του ακατάσχετου ποσού βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, σε ποσοστό όχι μικρότερο του 80%. Η ΕΣΕΕ τονίζει την καθοριστική σημασία που έχει η θεσμοθέτηση «ακατάσχετου» λογαριασμού των επιχειρήσεων, ως αποτελεσματικού εργαλείου επιβίωσης των επιχειρήσεων, που, μέσω αυτού, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, να καταβάλλουν τις οφειλές τους και τους μισθούς των εργαζομένων τους, διατηρώντας παράλληλα μία στοιχειώδη ρευστότητα.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου