Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο «νονός» των καιρικών φαινομένων «Σοφίας»-«Τηλέμαχου», Κώστας Λαγουβάρδος μιλά για το πώς... βαφτίζει τις κακοκαιρίες!

Εδώ και έναν χρόνο όλοι μας μάθαμε και προσπαθήσαμε να προστατευτούμε από την «Αριάδνη», την «Ευρυδίκη» και τον «Θησέα». Η «Σοφία» μας άφησε πριν από λίγες ώρες και τώρα καλωσορίσαμε τον «Τηλέμαχο» με το χιόνι- αυτή την στιγμή- να έχει κάνει την εμφάνισή του στα Βόρεια Προάστια. Ποιός όμως είναι ο "νονός" των καιρικών αυτών φαινομένων; 

Ο Μετεωρολόγος και Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος είναι εκείνος που βαφτίζει τις κακοκαιρίες και μίλησε  για τη διαδικασία που ακολουθεί και την επιλογή των ονομάτων που αμέτρητες φορές έχουν συζητηθεί σε παρέες ή σχολιαστεί επιτυχημένα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 
"Αρχικά πρέπει να σας πω ότι δεν βαφτίζουμε όλα τα καιρικά φαινόμενα αλλά εκείνα που πιστεύουμε ότι θα έχουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια συνήθεια που έχει υιοθετηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 στα πρότυπα της Βρετανίας, Ιρλανδίας και Ισπανίας. 
Από μελέτες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι αυτό βοηθάει στην καλύτερη προετοιμασία του πληθυσμού και βέβαια αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση των ονομάτων, δηλαδή κάθε λίγο και λιγάκι να δίνουμε ένα όνομα σε κάθε καιρικό φαινόμενο". 
Πώς όμως γίνεται η επιλογή των ονομάτων; Όπως μας διαβεβαιώνει ο κ. Λαγουβάρδος υπάρχει μια ομάδα 8 ατόμων και την τελική απόφαση την παίρνει ο ίδιος " Οπότε, ναι, κατά κάποιον τρόπο είμαι ο νονός. Μόλις λοιπόν κρίνουμε - και αυτό είναι το πιο σοβαρό κομμάτι- ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα και χρίζουν προσοχής, αρχίζουν να πέφτουν στο τραπέζι διάφορα ονόματα. 
Πάντα πάμε με αλφαβητική σειρά, ανδρικά και γυναικεία εναλλάξ. Αυτή τη στιγμή είμαστε στο Τ, είναι κυρίως αρχαία ονόματα, και όταν ολοκληρωθεί το αλφάβητο θα πάμε πάλι από την αρχή. 
Αυτό βέβαια είναι το ευχάριστο της υπόθεσης γιατί το άγχος μας είναι να κρίνουμε σωστά τα προγνωστικά και να δώσουμε όνομα εκεί που πραγματικά αξίζει. 
Για παράδειγμα σε δυο περιπτώσεις δώσαμε όνομα ενώ δεν έπρεπε. Ο "Ορέστης" δεν ήταν τόσο σημαντικό φαινόμενο καθώς ήταν κυρίως πάνω από τη θάλασσα ενώ το καλοκαίρι του 2017 αντίστοιχα έπρεπε να δώσουμε όνομα σε καιρικό φαινόμενο αλλά δεν το κάναμε". 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου