Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Τέσσερις μήνες μετά τις πλημμύρες παραμένουν τα τεράστια προβλήματα

Περιοδεία στην περιοχή πραγματοποίησαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Στάθης Λιαγκάκης, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τις πληγές που έχουν αφήσει στα εργατικά – λαϊκά στρώματα ακόμα και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά τις πλημμύρες στην βορειοκεντρική Εύβοια ανέδειξε η περιοδεία που πραγματοποίησε την Τετάρτη 30 Γενάρη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ο Γ.Μαρίνος μαζί με τον Στάθη Λιαγκάκη, υποψήφιο Δήμαρχο Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Αννας και τον Βασίλη Παπασωτηρίου, μέλος της ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ συναντήθηκαν με φορείς και υπηρεσίες, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου για το γεγονός ότι η περιοχή παραμένει ανοχύρωτη και ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα είναι τεράστιος.
Χαρακτηριστικά είναι όσα συζητήθηκαν με το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μαντουδίου. Όπως αναφέρθηκε, κανένας δασικός και αγροτικός δρόμος δεν έχει αποκατασταθεί. Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς το επόμενο διάστημα, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να φτάσει πυροσβεστικό όχημα που να μπορεί να επιχειρήσει σε οποιοδήποτε σημείο στα πευκόφυτα δάση της περιοχής.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως και οι ίδιοι οι πυροσβέστες, τα οποία δυσκολεύουν το έργο τους: Η κατάσταση με το κτίριο της Πυροσβεστικής παραμένει άθλια. Η δυσοσμία από τα κατάλοιπα του πετρελαίου που χύθηκε στο υπόγειο λόγω της πλημμύρας είναι επικίνδυνη, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανενός είδους απολύμανση στο χώρο που ουσιαστικά μένουν οι πυροσβέστες για πολλές ημέρες και ώρες, ενώ η στέγη ακόμα στάζει σε περίπτωση βροχής. Δεν έχει αποκατασταθεί ούτε στο ελάχιστο ο προσωπικός εξοπλισμός των πυροσβεστών, που καταστράφηκε από τις επιχειρήσεις τους, όπως τα υποδήματα τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και προσωπικά οχήματα των πυροσβεστών που η πλειοψηφία τους καταστράφηκε ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, ενώ οι ίδιοι επιχειρούσαν και τα είχαν σταθμεύσει στο χώρο της υπηρεσίας, παραμένουν χωρίς καμία αποζημίωση.
Αντίστοιχες ελλείψεις καταγράφηκαν και κατά την επίσκεψη στο τοπικό Κέντρο Υγείας: Από τον Αύγουστο δεν πραγματοποιούνται αιματολογικές εξετάσεις, διότι δεν έχει υπογραφεί νέα σύμβαση με άλλον προμηθευτή! Από το Δεκέμβριο δεν λειτουργούν οι βιοχημικές εξετάσεις λόγω βλάβης του μηχανήματος, δεν υπάρχει παιδίατρος καθώς και οδοντίατρος. Υπάρχουν μόνο δύο Γενικοί Ιατροί, σε σύνολο 5 οργανικών θέσεων. Δεν υπάρχει συντηρητής για το κτήριο και τις εγκαταστάσεις του.
Το κλιμάκιο του κόμματος ανέδειξε τις αιτίες της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας και περίθαλψης, της πλήρους εγκατάλειψης των υποδομών υγείας για το λαό της περιοχής. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής περικοπών για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα και ταυτόχρονα σπρώχνονται οι ασφαλισμένοι σε ιδιώτες, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. 
Παρόμοια η κατάσταση και στο τοπικό κατάστημα του ΙΚΑ, όπου οι υπάλληλοι ανέδειξαν ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει αρμοδιότητες στο συγκεκριμένο παράρτημα, κι έτσι χιλιάδες συνταξιούχοι αναγκάζονται να μετακινούνται στην Ιστιαία ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις διαδικασίες, πχ. για θεώρηση των βιβλιαρίων τους.

Τα σοβαρά προβλήματα να γίνουν κριτήριο μπροστά στις εκλογές

Το απόγευμα της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Στροφυλλιά, με ομιλητές τον Γ. Μαρίνο και τον Στάθη Λιαγκάκη.
Ο Γ. Μαρίνος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, καταγγέλλοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης. «Αυτή είναι η κανονικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ που βαδίζει στο δρόμο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ξεφούσκωναν ύπουλα τα λάστιχα στα τρακτέρ και χτυπούσαν τους αγρότες. Αυτή είναι η κυβέρνηση της ψευτοαριστεράς του κεφαλαίου. Την καταδικάζουμε και πρέπει να την καταδικάσει σύσσωμος ο λαός μας, να εκφράσει τη στήριξή του στους αγωνιζόμενους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πολιτικές εξελίξεις, στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών και στις ευθύνες της κυβέρνησης για τη βαθιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στην κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα εργατικά λαϊκά στρώματα περί εξόδου από τα μνημόνια, την ίδια στιγμή που διατηρείται άθικτο όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο. Είπε ανάμεσα σε άλλα:
«Το Κόμμα μας έχει πολύχρονους, ισχυρούς δεσμούς με τους εργατουπάλληλους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους νέους και τις νέες της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας , παλεύουμε μαζί για πολλά χρόνια και έχουμε δώσει πολλές μάχες και μεταξύ αυτών με τους Ρετσινάδες για να σταθούν στο επάγγελμα, να έχουν ικανοποιητικό εισόδημα και ασφαλιστικά δικαιώματα. (…)
Η δράση του ΚΚΕ έχει αναγνωριστεί και έχει καταγραφεί στις λαϊκές συνειδήσεις κι αυτό είναι πολύ σημαντικό κριτήριο με το οποίο πρέπει να τοποθετηθούν οι εργαζόμενοι της περιοχής σε κάθε πολιτική αναμέτρηση, να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ στις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές όποτε και να γίνουν. (…)
Θυμηθείτε καλά. Αυτοί ήταν που κορόιδευαν το λαό μας, το λαό της Εύβοιας και περνοδιάβαιναν τις παραμονές των εκλογών στο Μαντούδι, στην Λίμνη, στη Στροφυλιά, την Ιστιαία, στις πόλεις και τα χωριά λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ελπίδα», χρησιμοποιώντας τα ίδια κόλπα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Αυτοί οι «παγαπόντηδες» σας είπαν οτι θα καταργήσουν τα μνημόνια με έναν νόμο , ότι θα καταργήσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα . Αυτοί σας είπαν ότι θα αυξήσουν τον κατώτερο μισθό στα 751 Ευρώ, ότι θα κάνουν προσλήψεις στα κέντρα υγείας και το νοσοκομείο της Χαλκίδας. Αυτοί έπαιξαν με την αγωνία των αγροτών που ξεκληρίζονται.
Αυτοί προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Ρετσινάδες που έχουν περάσει και περνούν μεγάλες μπόρες, προσπαθώντας να ζήσουν, διαπιστώνοντας συνεχή μείωση του εισοδήματος τους, βιώνοντας τις βαριές συνέπειες των μεγάλων πυρκαγιών στα δάση της περιοχής.

Ο λαός δικαιούται μια καλύτερη ζωή

Τώρα έχετε μεγάλη πείρα! (…)
Το ΚΚΕ, με επιμονή, απαιτεί για χρόνια τη δημιουργία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή, απαίτησε τον καθαρισμό και το βάθεμα του Κηρέα, τον καθαρισμό των ρεμάτων, απαίτησε μέτρα πριν και μετά την πυρκαγιά του 2016 αλλά η κυβέρνηση, η περιφέρεια, ο δήμος σφύριζαν αδιάφορα και έχουν μεγάλες ευθύνες για την πλημμύρα στις 29 Σεπτέμβρη.
Είμαστε μαζί σας, επισκέφτηκε την περιοχή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κάναμε παρεμβάσεις στα υπουργεία, στη βουλή. Απαιτήσαμε επαρκές έκτακτο βοήθημα και αποζημίωση 100% των ζημιών για τα σπίτια, τα μαγαζιά, τους σταύλους, τα μηχανήματα, τις καλλιέργειες, τα ζώα, για όλες τις ζημιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Απαιτήσαμε αποκατάσταση των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, αποχέτευση, το οδικό δίκτυο, να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, να επισκευαστούν τα σχολεία, όλα τα κτίρια που έχουν ζημιές, να παγώσουν τα χρέη και να απαλλαχθούν οι πληγέντες απο τον ΕΝΦΙΑ και τα δημοτικά τέλη, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που διεκδικούν οι κάτοικοι.
Με ευθύνη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και του δήμου δεν προχωράει η ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων και αποτελούν πρόκληση οι υποσχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δικαιολογούν την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ και παραπέμπουν στην γραφειοκρατία των ταμείων της ΕΕ που δεν δίνουν ευρώ σε λαϊκές οικογένειες.
Συνεχίζουμε τον αγώνα δίπλα στην Επιτροπή Πλημμυροπαθών, δίπλα στο λαό της περιοχής που πρέπει να πάρει τα μέτρα του, να διακρίνει τους φίλους από τους αντιπάλους του.
Λέμε σε όλους τους εργαζόμενους της περιοχής και πολύ περισσότερο σ’ αυτούς που προβληματίζονται ακόμα, αυτούς που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ.
Δικαιούστε μια καλύτερη ζωή και καλείστε να τη διεκδικήσετε. Τίποτα και πουθενά δεν χαρίστηκε. Όλα κατακτιούνται.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε να γίνουν κριτήρια για τη στάση σας, καταδικάζοντας τους υπεύθυνους, με τους αγώνες και με τη ψήφο σας στις εκλογές του Μάη και στις βουλευτικές εκλογές, να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ για να γίνει πιο δυνατό. (…)
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι κόμματα του κεφαλαίου, συμφωνούν στη στρατηγική κατεύθυνση, σε κεντρικές πολιτικές θέσεις για τη χρηματοδότηση και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, για να παραμείνουν οι εργαζόμενοι φτηνοί. Μαζί υμνούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αποδεδειγμένα είναι εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών. (…)
Λέμε σε όλους και σε όλες μην ψάχνετε τη διαφορά, τη διαφορά μπορεί να την κάνει ο λαός με ισχυρό ΚΚΕ παντού. (…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου