Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Γ. ΠΑΝΟΣ: "Είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχουμε για την μεταφορά του λιμένα Χαλκίδος"

Ο Γιώργος Πάνος* ως Προϊστάμενος του Τομέα Ανάπτυξης του ΟΛΝΕ και ως ένας από αυτούς που έχουν εργαστεί για τη δημιουργία του Master Plan είναι ίσως ο καταλληλότερος να μας πει τις απόψεις του για τη μεταφορά του εμπορευματικού λιμένα Χαλκίδας, αφού είναι και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Βασίλη Καθαροσπόρη. 
Στό σχετικό ερώτημα ο Γ. Πάνος μας δήλωσε τα εξής: "‘Από το 1979 είχε ξεκινήσει μελέτη από τον κ. Αντωνόπουλο αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την απομάκρυνση του μικρού εμπορικού λιμένα 500 μέτρων. Για τον σκοπό αυτό μέχρι σήμερα έχουν εκπονηθεί μελέτες, έχουν πραγματοποιηθεί διαβουλεύσεις και έχουν κατατεθεί γνωμοδοτήσεις προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη περιοχή για τη μεταφορά του λιμανιού. Σαράντα χρόνια το θέμα «πάει και έρχεται» χωρίς να έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος. Σημαντική πρόοδος μπορούμε να πούμε ότι σημειώθηκε μόνο το 2011 όταν από το τότε Λιμενικό Ταμείο Χαλκίδας εισήχθη το θέμα στην 50η Συνεδρίαση της ΕΣΑΛ και εγκρίθηκε η σκοπιμότητα υλοποίησης της μεταφοράς και λειτουργίας εγκαταστάσεων του λιμανιού στον όρμο Μεγάλου Βαθέως Αυλίδας.

Σκοπός λοιπόν είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου λιμένα που θα προσφέρει επαρκείς θέσεις πλοίων ενώ παράλληλα το υπάρχον λιμάνι θα μετατραπεί σε τουριστικό. Ένα έργο ζωτικής σημασίας το οποίο θα αποφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών όσο και στο Δήμο της Χαλκίδας. Πιο συγκεκριμένα θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του νότιου τμήματος της πόλης (δηλαδή θα αποφευχθεί η διέλευση των φορτηγών μέσα από την πόλη), θα προσφέρει επαρκείς θέσεις για την πρόσδεση και εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων, θα αξιοποιηθεί το ήδη υπάρχον λιμάνι με την παράλληλη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου και μαρίνας συμβάλλοντας επιπλέον στην τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της παλιάς πόλης και προσφέροντας ταυτόχρονα χώρο στάθμευσης αυτοκίνητων (δίνοντας μια ανάσα στο μεγάλο αυτό πρόβλημα που δυσκολεύει τόσο την καθημερινότητα των μονίμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών).

Όσον αφορά την αρχαιολογική σημασία του χώρου και συγκεκριμένα το Ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδος η άποψη μου είναι ότι οφείλουμε να δείχνουμε τον απαραίτητο σεβασμό σε ένα τόσο σπουδαίο μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ωστόσο η μεταφορά του λιμανιού δε σημαίνει ότι αναιρείται κάτι τέτοιο. Πέραν του ότι η κατασκευή του λιμανιού δεν έχει καμία επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο, επιπλέον στη μελέτη που θα κατατεθεί μπορεί να υπάρξει ρητός όρος για την παράλληλη αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου όπως εξάλλου έχουμε να δει να συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις ( για παράδειγμα στο μετρό της Αθήνας).

Επιπλέον, αν λάβουμε υπόψη μας ότι η περιοχή της Χαλκίδας αναβαθμίστηκε από εθνικής σημασίας σε διεθνή αλλά και ότι η βιομηχανική περιοχή Σχηματαρίου- Οινοφύτων αποτελεί το 35% της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας, η μεταφορά του εμπορευματικού λιμένα Χαλκίδας κρίνεται επιβεβλημένη. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της πόλης, όπως εξάλλου ορίζει και η νομοθεσία, να καταθέσουν τις απόψεις τους μετά την τελευταία διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε και αφού κατατεθεί το τελικό σχέδιο του Master Plan να προχωρήσουμε επιτέλους σε μια σωστή βάση ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή δεδομένου μάλιστα ότι από τον επόμενο μήνα αλλάζει η Λιμενική Πολιτική σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες – δε μπορούμε να μένουμε άλλο πίσω όταν όλοι οι άλλοι νομοί και δήμοι της Ελλάδας προχωρούν. Η υλοποίηση του έργου θα έχει ως άμεση συνέπεια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στα κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής καθώς και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη’. "

*Ο Γιώργος Πάνος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος 
με το συνδυασμό ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ του Βασίλη Καθαροσπόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου