Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Μπεζιάνης Κωνσταντίνος: "Προτάσεις για την Παιδεία στον Δήμο Χαλκιδέων"

Η εμπειρία μου μετά από 33 χρόνια αδιάκοπης διδασκαλίας στο χώρο της φροντιστηριακής εκπαίδευσης (ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΛΦΑ) και η δεκαετής ενασχόλησή μου με τον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης (κατασκευή και λειτουργία των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΛΦΑ) μου επιτρέπει να καταθέσω, εν συντομία, μία σειρά προτάσεων που συνδέονται άμεσα με τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και τον τρόπο λειτουργίας του αρμόδιου τμήματος της Δημοτικής Αρχής.


1η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
    Η Δημοτική Αρχή οφείλει να έχει μία σταθερή, δυναμική και δημιουργική σχέση με όλους τους φορείς της Εκπαίδευσης. Καθίσταται δηλαδή αναγκαία η συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των σχολείων του Δήμου μας, τους Συλλόγους δασκάλων και καθηγητών,  τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και τους εκπροσώπους των Μαθητικών Κοινοτήτων με στόχο την άμεση ενημέρωση για τα καθημερινά προβλήματα και, ασφαλώς, την ταχύτατη επίλυσή τους. Παράλληλα, η διαρκής επαφή με τους προαναφερθέντες φορείς συντελεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών και το σχεδιασμό νέων προτάσεων που συνδράμουν στην αναβάθμιση του ευαίσθητου αυτού χώρου.

2η ΠΡΟΤΑΣΗ:  ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
    Αποτελεί άμεση ανάγκη η συγκρότηση εξειδικευμένου τμήματος υποστήριξης σχολικών μονάδων , στα πλαίσια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, για να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν στα σχολεία. (Κτηριακά, θέρμανσης, ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κ.α)

3η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
    Η σημερινή πραγματικότητα επιτάσσει την ενδυνάμωση  της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, ώστε να μπορεί να στηρίξει οικογένειες που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης. (Ενίσχυση μονογονεϊκών οικογενειών και  παιδιών που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης, σίτιση απόρων μαθητών κ. α)

4η ΠΡΟΤΑΣΗ : ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    Το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι μαθητές και περνούν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους είναι ιδιαίτερα σημαντικό, από παιδαγωγική άποψη, γιατί δεν επηρεάζει μόνο τη μαθησιακή διαδικασία, αλλά επιδρά καθοριστικά και στη διαμόρφωση της ψυχολογίας και της συμπεριφοράς του μαθητή τόσο μέσα στο πλαίσιο του σχολείου όσο και ευρύτερα στη ζωή του. Έτσι καθίσταται αναγκαία η μελέτη για τη βελτίωση του σχολικού περιβάλλοντος , δηλαδή την αναβάθμιση των σχολικών κτηρίων με την παρέμβαση στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα:
·         ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
       Να μελετηθεί ο εσωτερικός χώρος των σχολείων με τη συνδρομή ενός ειδικού, διακοσμητή ή αρχιτέκτονα, με στόχο να δοθεί μια άλλη αισθητική με την τοποθέτηση απλών ειδών διακόσμησης (πίνακες ζωγραφικής, φυτά, παγκάκια κ.α). Ανάλογη παρέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στις αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να δοθεί ψυχολογική ώθηση  σε διδάσκοντες και μαθητές και να διευκολυνθεί η εκπαιδευτική διαδικασία.
·         ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΥΛΕΣ
     Οι σχολικές αυλές, ο μοναδικός υπαίθριος και ο πιο αγαπημένος χώρος των παιδιών, παραμένει αναξιοποίητος και, σε αρκετές περιπτώσεις, παραμελημένος. Το μοντέλο της ασφαλτοστρωμένης αυλής, που επικρατεί, θυμίζει άδειο parking αυτοκινήτων, δε δίνει κανένα ερέθισμα στα παιδιά, περιορίζει τις επιλογές τους , ενώ ορισμένες φορές ελλοχεύει και κινδύνους.
      Θα μπορούσε κάθε αυλή να γίνει ένα μικρό πάρκο. Μια αυλή με δέντρα, φυτά, graffitis, ειδικά διαμορφωμένες «γωνιές», μπορεί να μετατραπεί σε χώρο υποδοχής και διενέργειας πολλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Η μαθησιακή διαδικασία γίνεται πιο ελκυστική και αποκτά άλλη δυναμική, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες περισσότεροι μαθητές να αγαπήσουν το σχολικό τους χώρο και κατ΄ επέκταση την ίδια τη μάθηση. Παράλληλα διευκολύνεται το παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών , το οποίο δεν περιορίζεται ασφαλώς στο μαθησιακό τομέα.

5η ΠΡΟΤΑΣΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
        Μια αυλή «πάρκο», με στεγασμένους κάποιους από τους χώρους του, με παγκάκια, με ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις είναι κρίμα να κλείνει τις πόρτες του το μεσημέρι. Ο Δήμος σε συνεργασία με τη Διεύθυνση των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων θα μπορούσε να προωθήσει μία σειρά δραστηριοτήτων κατά τις απογευματινές ώρες αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η σχολική αυλή:
·         Διενέργεια αθλητικών  δραστηριοτήτων.
·         Υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
·         Δυνατότητα για ασφαλές παιχνίδι στα παιδιά , ειδικά σ΄ εκείνα που ζουν στο ασφυκτικό αστικό περιβάλλον  και έχουν περιορισμένες επιλογές, αφού πλέον απουσιάζουν οι αλάνες.
·         Δυνατότητα «συνάντησης» των κατοίκων με στόχο την αναβίωση της «γειτονιάς» μέσω της αλληλογνωριμίας, της συνεργασίας, της κοινής δράσης.
     
 Οι δυνατότητες αξιοποίησης είναι πραγματικά ανεξάντλητες.
        Θεωρώ ότι είναι καιρός το σχολείο να ξαναγίνει ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας και πιστεύω ότι αποτελεί χρέος όλων μας, και ιδιαίτερα όσων εμπλεκόμαστε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να συνδράμουμε στην κατεύθυνση αυτή. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος των προτάσεων που προηγήθηκαν. Με την ισχυρή βούληση και την κατάλληλη συνεργασία θεωρώ ότι τα σχολεία μας μπορούν πραγματικά να αλλάξουν μορφή.

*Ο Μπεζιάνης Κωνσταντίνος είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  με το συνδυασμό «ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου