Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Προστασία α' κατοικίας με όριο 130.000€ υπόλοιπο δανείου και 250.000€ αντικειμενική

Σε συμφωνία κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο νέο νόμο θα ενταχθούν όλα τα ενυπόθηκα δάνεια των οποίων το υπόλοιπο του δανείου είναι κάτω από 130.000 ευρώ και η αντικειμενική τους αξία δεν υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.

Από εκεί πέρα τα εισοδηματικά κριτήρια καθορίζονται ως εξής:

- 12.500 ευρώ για ένα άτομο

- 21.000 ευρώ για ζευγάρι και

- 5.000 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί


Επίσης θα προβλέπεται κούρεμα του υπόλοιπου ποσού δανείου, όταν η αξία του υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακίνητου.

Τέλος είναι πολύ σημαντικό το στοιχείο ότι στη νέα ρύθμιση θα ενταχθούν και τα επαγγελματικά δάνεια με ενέχυρο α’ κατοικία.

Η σύσκεψη μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και των CEOs των τραπεζών ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα.

Οι δυο πλευρές προσπάθησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά το ύψος της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που θα προστατεύεται αλλά και το ύψος του υπόλοιπου του δανείου μέχρι του οποίου οι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το συνολικό κονδύλι που θα διαθέσει στο δημόσιο για την επιδότηση της δόσης για τη διετία 2019-2020 ξεπερνάει τα 450 εκατ. ευρώ


Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου ο νέος νόμος
Όπως σημειώναν κυβερνητικές πηγές «στη συνάντηση των αρμόδιων υπουργών με τους εκπροσώπους των ελληνικών συστημικών τραπεζών επήλθε συμφωνία για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας που θα διαδεχθεί το άρθρο 9 του Νόμου 4346/2015.

Η κοινή πρόταση θα διαβιβαστεί στους εποπτικούς θεσμούς του τραπεζικού συστήματος με στόχο η διαδικασία νομοθέτησης να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου