Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

κε Ελευθερίου Συγχαρητήρια! ΜΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΑΤΕ...

Είναι από τις λίγες φορές, ισως ελάχιστες, που ακούμε μία συγκροτημένη και ολοκληρωμένη άποψη για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Αυτό των αδέσποτων φίλων μας...

Ο Πάνος Ελευθερίου, υποψήφιος στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές καταθέτει την πρόταση του ενώ το θέμα διαχρονικά εχει απασχολήσει ολους τους Δήμους και ιδιεταίρως τον Δήμο Χαλκιδέων το οποίο έχουν αντιμετωπίσει με .."πασαλείμματα και αδιαφορία".
Οταν μιλάμε για σύγχρονες πόλεις θα πρέπει να ενοούμε κάτι σαν και αυτό που ροτείνει ο κος Ελευθερίου!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ....
Ελευθερίου Παναγιώτης 
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος 
Γέφυρα Προόδου & Ελπίδας 
Χαλκίδα Ζωντανή Πόλη
 "Σήμερα στο κέντρο της πόλης κυκλοφορεί μεγάλος αριθμός σκύλων αρκετοί από τους οποίους έχουν στειρωθεί και εμβολιαστεί από τις υπηρεσίες του δήμου και άλλοι απο προσωπική φροντίδα ευσυνείδητων συμπολιτών μας. Η σίτισή τους αποτελεί μέριμνα συγκεκριμένων ατόμων, παρ’ όλα αυτά αρκετά υποφέρουν λόγω έλλειψης τροφής το χειμώνα & λόγω ψύχους. Ως προς τη στέγασή τους, συνήθως βρίσκουν καταφύγιο σε σχετικά προστατευμένους υπαίθριους χώρους με κίνδυνο να εκδιώκονται από πολίτες που ενοχλούνται από την παρουσία τους (είσοδοι πολυκατοικιών).
Παρουσίαση της πρότασης μου. Περιγραφή !
1- Ενημέρωση πολιτών/μαθητών.
Καθώς το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων ξεκινά από την ελλιπή γνώση σε σχέση με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών προς τα κατοικίδιά τους, ένα πρώτο βήμα θα αποτελούσε η διοργάνωση ενός ενημερωτικού event στο κέντρο της πόλης (πλατεία Αγ. Νικολάου). Στο event αυτό προτείνεται να διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό σε σχέση με τη στείρωση (καθώς η εγκατάλειψη προσθέτει συνεχώς νέα ζώα στο δρόμο). Υποστηρικτικά, θα μπορούσε να είναι μέρα υιοθεσίας κάποιων ζώων που φιλοξενούνται στο καταφύγιο της πόλης. Τέλος, η αφιέρωση μιας ενημερωτικής ώρας σε κάθε σχολείο όπου οι μαθητές θα ενημερωθούν για τα παραπάνω ζητήματα (στείρωση, συνθήκες ευζωίας κ.τ.λ.) με διανομή έντυπου υλικού το οποίο θα μπορούν να μελετήσουν και να μεταφέρουν στο σπίτι τους (τη δημιουργία του οποίου θα πρέπει να αναλάβει ο Δήμος).
Σε συνδυασμό με ενημερώσεις του κοινού, μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων σε λογαριασμούς του νερού (ΔΕΥΑΧ) Φυλλάδια που θα αφορούν όλα τα προαναφερθέντα και δεν θα καταλήξουν, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, στον κάλαθο των αχρήστων.
2- Τοποθέτηση συγκεκριμένης συσκευής ταΐστρας σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 , άρθρο 9 πα. 10, οι δήμοι έχουν υποχρέωση για την σίτιση και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Προτείνω την επένδυση ενός ποσού για την αγορά της παρακάτω συσκευής, με τα οφέλη που αυτή παρουσιάζει. Πρόκειται για ένα μηχάνημα, το οποίο ανακυκλώνει συσκευές μετατρέποντας το «αντίτιμό» τους σε τροφή η οποία βγαίνει σε ειδικό δοχείο. Ακόμη, λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια . Παρατίθεται link με όλες τις πληροφορίες σε σχέση με τη συσκευή αυτή. http://www.fil-eco.gr/pugedon/ Η συσκευή αυτή έχει ήδη τοποθετηθεί σε ορισμένους δήμους της Ελλάδας και το μόνο μειονέκτημα που παρουσιάζει είναι το κόστος, το οποίο ανέρχεται στα 5.000 ευρώ/συσκευή. Προτείνω να αγοραστούν πιλοτικά 3-4 τέτοιες συσκευές και να τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να είναι τα παρακάτω : Επί της Λεωφόρος Βουδούρη στην παραλία Χαλκίδας , Οδός Συγγρού όπισθεν Δικαστηρίων, στην πλατεία Αγοράς , στην οδό Φάρου στην Παπαθανασίου.Τα πλεονεκτήματα τα οποία παρουσιάζει είναι αρκετά (συνείδηση ανακύκλωσης, αίσθημα ζωοφιλίας κ.ο.κ.). Εναλλακτικά, μπορούν να τοποθετηθούν απλές ταϊστρες οι οποίες θα γεμίζουν με ξηρά τροφή μία φορά την ημέρα.
3- Τοποθέτηση ξύλινων σπιτιών στην πόλη.
Συμπληρωματικά ως προς τα παραπάνω, προτείνεται η κατασκευή και τοποθέτηση ξύλινων σπιτιών για την αντιμετώπιση των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το χειμώνα και για την προστασία των τετραπόδων φίλων μας, αλλά και για συμβολικούς λόγους (αποθάρρυνση βίαιων συμπεριφορών από πολίτες). Οι κατασκευές προτείνεται να είναι από τεχνητή ξυλεία σε σχεδιασμό ο οποίος θα εξασφαλίζει συνθήκες θερμικής άνεσης στο εσωτερικό (συγκεκριμένες διαστάσεις) και να τοποθετηθούν στα σημεία που θα θεωρηθεί σκόπιμο (υπάρχουν ήδη απο μέρους μου σχέδια για την κατασκευή τους). Τέλος, οι κατασκευές αυτές προτείνεται να ασφαλιστούν στα σημεία που θα βρίσκονται, ώστε να αποφευχθεί το να κλαπούν.
4- Η τέταρτη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα πρόταση.
Καθότι αφορά το πορτοφόλι των δημοτών που όλοι το κοιτάμε, είναι αυτή που πρέπει να εξεταστεί και να θεσπίσει την επιστροφή ανταποδοτικών τελών σε όσους δημότες ή δημότισσες υιοθετήσουν ένα σκυλί από το δημοτικό κυνοκομείο της πόλης, τα δημοτικά τέλη της χρονιάς να μειώνονται λόγω της ένταξής τους στο πρόγραμμα.
5- Υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ όλων των δήμων του κάθε νομού, ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση στο ζήτημα της περισυλλογής και της στείρωσης των ζώων.
6- Πρόσληψη κτηνίατρου
Ώστε να λυθεί το πρόβλημα με τις στειρώσεις, όπως επιβάλλεται από το Ν.604/1977, το Π.Δ.463/1978 και το Ν.4039/2012. Λειτουργία στο κυνοκομείο Χαλκίδας καταφύγιο αδέσποτων ζώων με την φυσική παρουσία κτηνιάτρου, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητικός υπεύθυνος, σύμφωνα με το Ν.4039/2012 .
7- 4 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων
Να θεσπιστεί και να καθιερωθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκιδέων και με την συμεργασία όλων των φιλοζωικών του Δήμου κατά την Παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων φίλων μας 4/4 να γίνεται συγκέντρωση ενημέρωσης & υιοθεσίας (απο αδέσποτα ζώα που έχουν ακολουθήσει την διαδικασία στείρωσης , αποπαρασίτωση , εμβολιασμού , tsip και θα δίνονται με όλες τις νόμιμες διαδικασίες Βιβλιάριο υγείας , καταγραφής στοιχείων ιδιοκτήτη κτλπ) σε κεντρικό σημείο της πόλεως (πχ πλατεία Αγ. Νικολάου) και σε συνδυασμό των προτάσεων μου (1+4).
ΣΤΟΧΟΣ των παραπάνω προτάσεων μου είναι πρώτον η καλλιέργεια συνείδησης στους πολίτες σε σχέση με τη συμπεριφορά προς τα αδέσποτα ζώα και δεύτερον η εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών για τη βελτίωση των συνθηκών ευζωίας τους στην πόλη του Δήμου Χαλκιδέων.
Αγαπάμε, προστατεύουμε, φροντίζουμε, βοηθάμε, περιθάλπουμε, φιλοξενούμε, υιοθετούμε! Αγαπάμε τα ζώα! "
ΑναΖΩΟγόνηση!
Ελευθερίου Παναγιώτης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Γέφυρα Προόδου & Ελπίδας
Χαλκίδα Ζωντανή Πόλη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου